geschiedenis

Al sinds 2000 werd er door een groep actieve vrouwen in Groningen een discussie gevoerd over kwesties als ouder worden en alternatieve woonvormen. De leden van deze vrouwelijke ‘intervisiegroep’ gingen kijken bij wooncorporaties en verzorgingsorganisaties in Groningen en elders in Nederland, maar vonden niet wat ze zochten. Wat zochten ze?
Volgens Susan Wassenaar, een van de deelneemsters aan deze groep en latere oprichters van Vereniging ’t Ebbingehofje, wilden ze een project opzetten met gelijkgezinden. “Met elkaar en zonder dat anderen van buiten het voor je uitwerken. We wilden onze eigen keuzes maken.”

Een ander principe was het gelijkheidsbeginsel. Dat maakte dat veel modellen van woonvormen afvielen. Een combinatie van koop- en huurwoningen bleek bijvoorbeeld geen goed idee. De belangen van huurders en kopers zijn verschillend. Er werd gekozen voor alleen huurwoningen. Als je oud bent heb je weinig aan vermogen in stenen.

Het werd steeds duidelijker wat de initiatiefnemers voor ogen stond, maar het realiseren van de verworven inzichten ging niet van een leien dakje. Er werd gesproken met de gemeente Groningen en met de provincie. Er werd gezocht naar geschikte panden. Een samenwerking met Hestia, een bewonersvereniging voor 50-plussers in Haren, liep uiteindelijk op niets uit.

In 2012 werd, geinspireerd door de vele historische hofjes in de Groninger binnenstad, Vereniging ’t Ebbingehofje opgericht. Binnen de vereniging waren in het begin de nodige meningsverschillen en er waren strubbelingen binnen het bestuur. De bestuurscrisis eindigde met het voorzitterschap van ervaren lokaal politicus Joan Stam.

De vereniging groeide intussen als kool. Tientallen belangstellenden, vrouwen èn mannen, sloten zich aan. De gemeente Groningen besloot 15.000 euro subsidie te verlenen voor een locatieonderzoek. Voorwaarde voor de subsidie was dat de leden van de Vereniging zelf 5.000 euro opbrachten, hetgeen geschiedde. Uit het onderzoek kwam het Ebbingekwartier als meest geschikte plek uit de bus voor de nieuw te bouwen woongemeenschap.

Toen in 2017 een beoogde locatie was gevonden en het project steeds concreter werd, besloot de vereniging een stichting in het leven te roepen. De reden was dat een stichting beter in staat is te onderhandelen met de verschillende betrokken partijen. Voor de slagvaardige stichting Ebbingehof, nog steeds organisch verbonden aan de vereniging, brak een intensieve periode aan. Het project moest worden gefinancierd, er werd onderhandeld met onder andere de bank en de gemeente en er moest een aannemer en een architect worden gevonden.

Begin 2020 begon de bouw. Bestuursleden van de stichting hielden via driewekelijkse bouwvergaderingen de vinger aan de pols met de projectleider, aannemer, architect en andere betrokkenen, zodat rekening kon worden gehouden met de wensen van de toekomstige bewoners. In november 2021 werd het woongebouw opgeleverd.